Varför skulle Börje vilja köpa en ny kaffekokare när den gamla fungerar bra nog?

Du har i uppdrag att skriva en text som ska locka någon att köpa en ny kaffekokare. Kaffekokaren är makalöst avancerad och speciell. Den kan koka kaffe på 15 olika sätt och spelar olika melodier när kaffet är klart. Den är vacker att se på och har fått väldigt bra recensioner.
Problemet är bara att du ska försöka sälja denna kaffekokare till Börje.

Börje har redan en kaffekokare. Den köpte han på Domus 1987, och den funkar fan i mig lika bra nu som när han köpte den. Ibland kalkar den igen, men då kör man bara två rundor kalkrengöring så är den finemang igen.
Så varför skulle Börje lägga en massa pengar på en ny kaffekokare när han har en alldeles utmärkt hemma?

Det är frågan. Och när man ska försöka besvara den frågan så använder man begreppet ”pain point”. Det vill säga: var finns kundens smärta?
För Börje är smärtan uppenbarligen inte att han inte har en fungerande kaffekokare. Han är inte i behov av något ny kaffekokare över huvud taget. Han är dessutom inte imponerad av pråligheter och finesser. Och är för övrigt jävligt snål.
Så vad skulle då Börjes pain point i sammanhanget kunna vara?

Nu fabulerar jag fritt här, för att ge ett exempel – men det skulle kunna se ut så här:

Börjes fru – Gertrud – tycker Börje är en jävla tråkmåns. Och inte bara det. Hon tycker även att han är en snål och oromantisk babian som inte gör något för att hålla relationen vid liv. De har varit gifta sedan 1988. Så deras relation är nästan lika gammal som Börjes relation med sin kaffekokare. Men nu börjar Gertrud få nog.
Så i detta fall är Börjes pain point att hans fru tröttnat på att han aldrig gör något nytt och annorlunda – och hon börjat prata om att skiljas.

Så texten Börje läser, som ska locka honom att köpa en ny kaffekokare, talar till honom. Den gör det genom att både bekräftar hans pain point och presenterar en lösning för att bli av smärtan.
Så texten handlar om att förnya sig, prova något man aldrig provat förut. Den handlar om att skaffa sig spänning i det lilla. En guldkant på vardagen. Den frågar Börje om han upplever att något i livet måste förändras för att han ska kunna komma vidare. Texten frågar honom om han känner sig redo att ta sig an en ny och helt spektakulär kaffekokare.

Och ja, Börje är redo för det. Han behöver förändra något. Förändringar är svåra för honom och han skulle inte klara av något för stort. Men en ny kaffekokare. En dyr och väldigt speciell kaffekokare.
Något som visar Gertrud att han visst kan ändra sig. Åtminstone lite. Åtminstone mycket nog så att hon stannar kvar hos honom.

Ja, denna kaffekokare är precis vad Börje behöver.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *