Innan du börjar skriva en text så bör du göra klart för dig vem som egentligen ska läsa den. För hur ska du annars kunna veta hur du ska skriva? Du vet vad du ska skriva. Men nu måste du ta reda på hur du ska skriva det.

Du bör för detta skapa en så kallad ”persona” till din text.

Så vad är en persona? Det är den typiske läsaren av din text. Om man samlar all fakta kring ditt ämne och tänker sig vem som skulle ha ultimat nytta av att läsa det du skriver om: där har du din persona.

Men din persona ska inte vara en statistisk generalisering. Det ska vara en riktig människa som du, som skribent, ska uppleva att du känner.Ju längre, och ju mer avancerad, din text ska vara – ju mer tid bör du lägga ner på att skapa din persona.

Och ju bättre kan din text bli.

Så vem är min persona när jag skriver manuset till detta poddavsnittMin persona heter Therese. Hon är 32 år och har jobbat större delen av sitt yrkesverksamma liv som kontorist på ett medelstort Svenskt företag. Therese drömmer om att göra något annat med sitt liv. Hon skulle vilja ut och resa. Men hon vet inte riktigt hur det ska gå till då hon inte vågar sluta sitt jobb eller ens ta tjänstledigt. Hon kan ju inget annat än det hon gör nu.

Therese har dock hört talas om jobb online och vet med sig att hon faktiskt är duktig på att skriva. Nyliga har Therese också hittat podcasten skriva.online och lyssnar nu för att lära sig hur hon ska kunna jobba online och förverkliga sin dröm att resa världen runt och försörja sig – bland annat – på att skriva online.Min persona Therese överensstämmer inte nödvändigtvis med alla jag tänker mig kommer att ta del av denna text. Men jag har gjort den specifik och detaljerad för att den ska bli mer levande för mig. Om jag tänker mig att jag pratar direkt till en särskild person blir tilltalet mer äkta och personligt – vilket är något läsaren känner av. Läsaren sugs in i texten och tar rollen som din persona.Bakgrunden till ens persona kan kräva en del research kring den målgrupp du vänder dig till. Detta så att du blir mer säker på att du prickar rätt.

Grunden till personan Therese var väldigt enkel för mig att sätta ihop då den är baserad på alla de skribenter som jobbar och har jobbat på Högabo Writing Team. Det är samma sorts människor som jobbar hos oss som vi också vänder oss till med denna podcast.När du skapar din persona får du gå balansgång mellan vad du verkligen vet, vad du tror du vet och hur det skulle kunna vara. Den sista delen för att göra det mer levande.

Din persona är oftast lämpligen någon du tycker om. Någon du gärna skulle sitta och prata med en kväll med. Någon du känner är intresserad av det du har att berätta.

Någon du skulle kunna bli vän med.

När du har nått dit, ja då skriver texten sig själv.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *