För några år sedan hade vi på Högabo Writing Team ett uppdrag där vi skulle skriva texter på ca 60 -70 ord om olika klädmärken. Det är ju inte så mycket och det går ganska snabbt.
Till slut började jag utmana mig själv att skriva en hel sådan text under tiden jag höll andan. Bara för att se om det gick.
Och jag får vara tydlig med att detta går inte om man är tveksam. Har man inte tänkt igenom och strukturerat texten ordentligt i förväg – och inte gjort nödvändig research – då hinner man inte skriva allt, även om texten är ack så kort. Då blir du blå i huvudet innan du kommit igenom den första raden.

Men lärdomen kring detta är att förbereda texten innan du börjar skriva.
Vad vill du säga? Hur ska du börja? Hur ska du sluta? Vad händer i mitten?
Det är väldigt mycket enklare att skriva en text som du har förberett allt kring i förväg – och tänkt igenom vägen du ska ta – än att bara börja köra och halvvägs igenom inte har en aning om hur du ska avrunda texten på ett bra sätt.

När jag korrekturläst texter av oerfarna skribenter har jag allt för ofta läst en text – som är beställd till att vara 300 ord lång – som plötsligt bara slutar. Mitt i en tankegång. Texten är egentligen inte klar – men det har ju gått 300 ord och då tyckte skribenten att den var klar.
Har man dock alla momenten klara i huvudet, då landar man texten rätt med en bra avslutning efter 300 ord.

Detta är en övningssak. För en text på 300 ord behöver det inte ta mer än en minut att tänka igenom alla moment, när du väl fått in vanan att bygga en struktur. Och när du bygger strukturen, glöm inte den dramaturgiska kurvan som jag pratade om i förra avsnittet.

När du väl har kommit så långt – och fått förmågan att skapa strukturen i ryggraden – då kommer arbetet att gå snabbare och vara mycket roligare.
Sedan kan du försöka dig på att skriva en text på 70 ord medan du håller andan.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *