Stream of consciousness – lavemang för krampande fingrar

Nu sitter du med tom, trött hjärna framför en blinkande markör i ett tomt, vitt dokument på datorn. Du har en text på 500 ord om potatis att skriva och du har vare sig energi eller inspiration. Du har gjort din research – men vad hjälper väl det? Dokumentet förblir tomt.

Du har fått skrivkramp.

Du tänker att du borde inte få skrivkramp för du har skrivit liknande texter förut och vet vad du borde kunna skriva. Men du vet helt enkelt inte hur du ska börja.
Det är då tekniken stream of consciousness kan vara din räddare.
Tekniken är lika delar enkel, fånig och oerhört effektiv.

Så hur går det till: Jo, börja skriv.
Om vad som helst.
Det behöver absolut inte ha med potatis att göra. Det kan handla om precis vad som helst.
Kommer ändå inte på något att skriva. Skriv om det.
Så här kan det se ut:

”Här sitter jag och vet inte vad jag ska skriva. Jag har hört om den där tekniken stream of consciousness som man ska använda när man har skrivkramp. Men inte vet jag om den kan hjälpa mig nu. Fast nu skriver jag och oj vad det går. Nu har jag snart skrivit tre rader och ingen kommer någonsin att läsa den här texten för det är bara skräp. Jag skulle ju egentligen skriva en text om potatis. Och jösses vad jag tycker det är tråkigt med potatis. Man gör chips och pomes frittes av dem, resten bryr väl inte jag mig om.
Fast det var lite intressant att en vitryss äter 181 kilo potatis per år. På andra plats i mästerskapen om att äta mest potatis i världen kommer Kirgizistan och på tredje plats Ukraina. Däremot är den största producenten av potatis Kina med över 95 miljoner ton per år, vilket är en fjärdedel av hela planetens produktion…”

Och plötsligt är du flera meningar in i något som kan bli en vettig text.
Nu går du tillbaka och stryker allt som inte borde ingå i en vettig text. Vi skriver om meningen ”Fast det var lite intressant att en vitryss äter…” Och skriver ett annat intro som landar i hur sanslöst mycket potatis man äter i Vitryssland.
Och nu har du kommit i gång. Krampen är botad – och resten är nedförsbacke.

Picture by Alexa_Fotos (Pixabay)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *